Irodainfo
Online ajánlatkérés! +36 30 9318 495

A Váci úton megy tovább a Corvin Sétány fejlesztője

Megkezdődött a Futureal-csoport legújabb irodaházának építése, a Váci úti Advance Tower 12 ezer négyzetméteres első ütemét egy 8 ezer négyzetméteres második ütem követi majd. A 36 millió eurós spekulatív fejlesztés a tervek szerint 2018 elején zárul le, a fejlesztő addig az irodapiaci üresedési ráta további csökkenésére és a bérleti díjak emelkedésére számít.

A Budapest XIII. kerületében megvalósuló, 11 900 négyzetméter bérbeadható alapterületű, 36 millió euró értékű (11,2 milliárd forint) beruházással megvalósuló, hat szintes, 'A' kategóriás épületet a Mérték Építészeti Stúdió tervezte és BREEAM-tanúsítványt is szerezett. A fejlesztését elindításához szükséges tőket saját forrásból biztosítja a Futureal, a teljes projekt finanszírozásáról pedig több bankkal is tárgyal.

A Váci úton megy tovább a Corvin Sétány fejlesztője

Tatár Tibor, a Futureal kereskedelmi és iroda fejlesztésekért felelős vezérigazgatója szerint "100 ezer négyzetméter nem ok pánikra". Bár a Váci út Dózsa György út és Árpád híd közötti része számos új irodaházzal bővül az elkövetkezendő két évben, úgy látja, hogy kereslet így is elég erős ahhoz, hogy megtöltsék bérlőkkel az Advance Tower irodáit.

Sőt, 2018-ig az irodapiaci üresedési ráta 2 százalékpontos csökkenésével és a bérleti díjak 1,5-2 eurós növekedésével számol. A bérleti díjak növekedését már csak azért is elengedhetetlennek tartja, mert az elmúlt másfél évben mintegy 25%-kal növekedtek a kivitelezési költségek - elsősorban az építőiparban jelentkező munkahiány miatt. A költségek emelkedése az utóbbi hónapokban különösen felgyorsult, ez pedig meglepetésként érheti a felkészületlen fejlesztőket, valamint azzal járhat, hogy számos projekt a vállalt határidőnél csak később fejeződhet be.
 

További fejlesztések


Már megkezdődött a 8000 négyzetméter bérbe adható alapterületű második ütem tervezése is, mellyel az Advance Tower bérbeadható területe közel 20 000 négyzetméterre emelkedik - mondta el Futó Gábor, a Futureal-csoport alapítója. A cégcsoport összesen 100 ezer négyzetméternyi irodával tervezi megnövelni a fővárosi irodapiaci kínálatot új fejlesztései révén.

Az Advance Tower mellett a Futureal továbbra is készül a Budapest One névre keresztelt dél-budai irodafejlesztés elindítására. A 70 ezer négyzetméteres irodapark Őrmezőn, az Etele tér és a Kelenföldi pályaudvar mellett valósul majd meg, több ütemben. Az irodapark első üteme közel 25 000 négyzetméter bérirodát és 2600 négyzetméternyi kereskedelmi és szolgáltató egységet tartalmaz majd. Az építkezés várhatóan 2017-ben kezdődik meg.

A Váci út egy jól ismert, bejáratott lokáció a bérlők körében, míg Őrmező egy abszolút új helyszínnek számít irodapiaci szempontból. Ezért döntött a fejlesztő úgy, hogy az Advance Tower építését előbb kezdi meg, mint a régebb óta tervezett Budapest One munkálatait - mondta el a Portfolio-nak Tatár Tibor.

Hamarosan megkezdődik a Corvin Sétány-projekt ötödik és hatodik irodaház-ütemének építése is. A 27 500 négyzetméteres épület a Corvin-negyedet keletről lezáró tömbben, a hamarosan átadásra kerülő, 25 000 négyzetméter bérbeadható területű Nokia Tower közvetlen szomszédságában helyezkedik majd el.


Forrás: www.portfolio.hu