Irodainfo
Online ajánlatkérés! +36 30 9318 495

Budapest befért a top 10 befektetési célpont közé

Budapest továbbra is befektetési célpont Európában, a magyar főváros osztozik a 10. helyen az intézményi ingatlanbefektetők véleménye szerint.

A hatodik egymást követő évben London lett ismét a legvonzóbb befektetési célpont az európai ingatlanpiacon – derült ki a CBRE befektetési felméréséből, amelyet a világ legnagyobb ingatlanos eseményén, a 2017-es MIPIM-en mutatott be a minap. Idén a válaszadók 17 százaléka Londont jelölte meg kedvenc befektetési piacaként, Berlin a negyedikről a második helyre ugrott a BREXIT hatására, Budapest pedig Frankfurttal és Münchennel együtt a 10. helyezett lett.

A befektetők szerint az ingatlanok vásárlását fenyegető legnagyobb kihívást a rendelkezésre álló kínálat és az árazás jelenti ma Európában – ezt mutatja a CBRE felmérése is, ahol az első 10 legvonzóbb város közül kiesett Hamburg, Milánó és München, Párizs pedig az ötödik helyezett maradt, az ingatlanok agresszív árazása és a potenciális politikai kockázatok ellenére is. Ugyanekkor Oslo és Stockholm új belépő a top10-es listába, megerősítve a befektetők Skandinávia iránt érzett érdeklődését.

A 15 legvonzóbb város az EMEA-térségben

  1. London                                     17%
  2. Berlin                                       15,8%
  3. Madrid                                       8,4%
  4. Amszterdam                                7,3%
  5. Párizs                                         5,4%
  6. Varsó                                         4,9%
  7. Oslo                                           4,7%
  8. Prága                                         3,0%
  9. Stockholm                                   2,9%
  10. Frankfurt, Budapest, München     2,6%
  11. Milánó                                      2,5%
  12. Bukarest, Dublin                        2,3%

 

Bár a befektetők Londont nevezték meg a legvonzóbb városnak, a legvonzóbb ország az EMEA-térségben (Európa, Közel-Kelet és Afrika) Németország maradt a megkérdezettek 22 százaléka szerint, míg az Egyesült Királyság (20%) a második lett. Mindkét ország javított a tavalyi eredményéhez (17%, illetve 15%) képest, mert a befektetők értékelik a piacok magas likviditását és transzparenciáját. Skandinávia a tavalyi hetedik helyéről a szavazatok 10%-val bekerült az első háromba, amely eredmény nem is meglepő a tavalyi jelentős ingatlanbefektetési aktivitást tekintve.

A befektetők továbbra is nagyobb érdeklődést mutatnak az ingatlanok vásárlása, mint eladása iránt. A CBRE kutatása szerint a befektetők 85 százaléka legalább annyit költene befektetésekre, mint 2016-ban, 41 százalékuk pedig többet. Az irodaingatlan maradt a legvonzóbb ingatlantípus, bár előnye a többi szektorhoz képest csökkent, majd az ipari/logisztikai ingatlanok következnek, amely szektort olyan strukturális változások támogatnak, mint az e-kereskedelem beépülése az ellátási láncba, illetve az logisztikai központok fejlesztése, mint intézményi befektetés.

Habár 2017 eseménydús évnek ígérkezik, hiszen számos európai országban választások lesznek, a befektetők inkább a gazdasági helyzetre, mint a geopolitikai változásokra fókuszálnak. A leggyakrabban idézett aggodalom „a kamatok vártnál gyorsabb emelkedése” volt. Az ingatlanok és kötvények közötti hozamkülönbség a történelmi csúcs közelében maradt – ez egyértelműen az egyik legfontosabb ok abban, hogy a befektetőket vonzza az ingatlanpiac, és a folytatódó gazdasági és politikai bizonytalanságban a védekező típusú, tőkeérték növekedésére és vonzó bevételt biztosító ingatlanok továbbra is számot tarthatnak a befektetők érdeklődésére.” – mondta Jos Tromp, a CBRE európai kutatási vezetője.

„Európa továbbra is kulcspiaca lesz a globális ingatlan-befektetőknek és a kontinens gazdasági kilátásai is pozitívak. Az olyan központi országok, mint Németország és az Egyesült Királyság továbbra is a legnagyobb befektetési piacok maradnak, mellettük Skandinávia, illetve Közép és Kelet-Európa is egyre fontosabbá válik a globális befektetési stratégiákban. Ráadásul az olyan városok, mint Madrid, Budapest és Dublin a legvonzóbb 15 város közé bekerülve azt mutatják, hogy Európa feltörekvő piacai népszerűek az értéktöbbletet kereső befektetők számára” – tette hozzá Jonny Hull, a CBRE európai ingatlanbefektetési vezetője.

 

forrás: irodaterkep.hu


Forrás: