Irodainfo
Online ajánlatkérés! +36 30 9318 495

Kiszámoltuk! Gigamennyiségben épülnek irodaházak Budapesten.

Szerencsére tavasz óta nincs megállás, az elmúlt hónapokban sorra jelentik be az új fejlesztéseket, átalakításokat, így a realista.hu számba vette, hogy hol is tartunk jelenleg, megközelítőleg hány m2-nyi irodaházat építenek, illetve terveznek az elkövetkezendő években.
 

 

Az elmúlt egy-két évben biztató statisztikák jellemzik a kereskedelmi ingatlanpiacot, sorra épülnek fel az irodaépületek, miközben újabb beruházásokat jelentenek be, illetve indítanak el. Valamikor 2018 környékén valósulhat meg egy nagyobb átadási hullám, ami megdobhatja az új irodaterületek nagyságrendjét. Lóska Erika, a JLL társigazgatója nemrég nyilatkozott a realista.hu-nak: „a rendelkezésünkre álló adatok alapján 2018 végéig akár 290.000 m2-nyi új irodát is átadhatnak, amelyek nagy része spekulatív alapokon nyugszik. Fontos megjegyezni, hogy ebből a mennyiségből mintegy 170 ezer m2-nyi terület még nincs építés alatt.” A realista.hu most négyzetméter-vadászatra indult, vagyis megpróbáltuk feltérképezni, hogy hol is épülnek azok a százezrek: a spekulatív és a BTS (built to suite) fejlesztéseket egyaránt összegyűjtöttük.

Váci út

Szokás szerint a Váci úton indultunk el, ahol nemsokára átadják a Nordic Light irodaházat. A két ütemben fejlesztett új Skanska-beruházás  26.200 négyzetméter irodaterületet kínál majd 7 emeleten. A teljes üzemeltetést a Cushman & Wakefield nyerte el. A Lehel téri piac mellett pedig szinte már is elkészült a 12.700 m2-es V17 irodaház. Az épület többségi részét, 80%-át az E.ON Magyarország bérli, 600 dolgozója költözik ide, míg 20%-a kikerült a spekulatív piacra.

A Váci Greens az egyik legnagyobb projekt a Váci úton, ahol a 130 ezer m2-nyi irodaterületet építő Atenor mintegy hat épületet tervez. Az „A” épületet 2013 augusztusában adták át, 2015 nyarán elkészült a „C” épület, míg a „B” épületet 2016 tavaszán adták át, vagyis az irodapark tervezett területéből immár 58.000 m2 elkészül. A negyedik, "D" épület 15.500 négyzetméteresre tervezett létesítmény fejlesztése pedig már szintén elkezdődött. Az "E" és "F" épületekhez jelenleg egy 50-55 ezer négyzetméteres beépítési joggal rendelkező terület áll rendelkezésre.

Még szintén a Váci úton a GTC White House néven egy 22 ezer m2-es irodaház építését kezdte meg a nyáron, a bérlők 2017 végén foglalhatják el az új irodákat. A projekt különlegessége, hogy a csaknem százéves Felvonógyár loftos épületét egyesítik egy ultramodern irodaházzal Tima Zoltán tervei alapján. A teljes belső átalakítás után mintegy 2.000 m2-en kínál majd egyedi loft irodákat, a köré épülő új irodaegyüttes pedig mindezt további 20 ezer m2-nyi területtel bővíti.

Pest

Vagyis eddig 71 ezer m2-nyi irodaépületnél tartunk. De nézzünk körül Budapest más alpiacain is, először látogassunk a belvárosba, ahol a legizgalmasabb fejlesztés az immár célegyenesbe ért Tőzsdepalota megújítása. Igazán különleges beruházásról van szó, hiszen egy hatalmas műemléképületet kell új funkcióval megtölteni. A kanadai Tippin Corporation a Cougar Real Estate-et nyerte meg társbefektetőnek a 100 millió eurós projekthez. Az építési engedélyt végül 2013-ban érvényesítették, és elindult a fejlesztés, amely a tervek szerint 2017-re fejeződik be. A 35 ezer négyzetméterből 27 ezer m2 luxusiroda és 8 ezer m2 kiskereskedelmi egység lesz, a parkolást pedig a közeli Lipót Garázsban oldják meg.

Érdekes kontraszt a volt televíziós székházhoz képest a Magyar Telekom 57 ezer m2-es székházának építése, hiszen egy vadonatúj épület készül a Fradi-pálya mellett, amelynek tervei a nemrég elhunyt Tiba János nevéhez fűződnek. A Hungária körúton ha elindulunk a stadionok felé, akkor a Hungária körút és a Kerepesi út sarkán is épül egy kisebb irodaház, a Hungária Center az OTP Ingatlanbefektetési Alap beruházásában 5900 m2-nyi irodát kínál majd.

A Magyar Telekom mellett a másik komoly BTS-fejlesztés a Nokia Networks új,  25 ezer m2-es K+F központja, amelyet a Futureal fejleszt a Corvin Sétányon Nokia Tower néven, és a tervek szerint 2016 végére készül el. Ezzel megkezdődött a Corvin Sétány keleti lezáró tömbjének a beépítése. Az épületet a széleskörű nemzetközi alkotói közösség díjas (FIABCI, 2006) Zoboki-Demeter és Társai építész iroda tervezte. A fejlesztés részeként készül el az a sétányszakasz, amely a József körút és a Szigony utca közötti 800 méter hosszú gyalogos kapcsolat utolsó szakasza.

Dél-Buda

Most 180 ezer m2-nél tartunk. Budán is több fronton fejlődik az irodapiac. Dél-Budán már épül a WING beruházásában a Magyar Nobel-díjasok Kutatás-Fejlesztési Központ első üteme: a 24 ezer m2-es épület a kutatás-fejlesztési tevékenységet folytató cégek igényeire szabva készül majd el, és illeszkedik abba a koncepcióba, miszerint Dél-Buda az informatikai cégek fellegvára. Az északi telekrészen jön létre az új high-tech, hat emeletes kutatás-fejlesztési központ és irodaház 2017 végéig, majd ezt követően a telek Rákóczi híd felé eső részén egy hasonló méretű, második ütem fejlesztése is tervbe van véve.

A dél-budai piacon a legalacsonyabb az üres irodaterületek aránya, ezért nem csoda, hogy itt egy másik fejlesztésről is beszámolhatunk: az Office Garden irodapark harmadik üteme 2017 szeptemberében készül el, és további 2 ház fejlesztése is tervben van.  A 18500 m2-es házat kifejezetten a nagy területet igénylő IT és FMCG szektor igényeinek megfelelően tervezték meg a legmodernebb építészeti megoldásokkal és zöld technológiákkal.

A fejlesztő InfoGroup adatai szerint a Bartók Udvar 2. üteme 2018 második negyedévére valósulhat meg, az építkezés a tervek szerint 2017-ben indul. Az irodaház 23 ezer négyzetméter irodaterületet kínál majd 6 emeleten. A legfelső szinteken teraszok egyedi panorámával a budai hegyekre, míg az alsóbb szinteken zöldtetős kialakítás és az új épületszárnyak között nyugalmas belső kert várja a bérlőket. A bővítés után az irodapark épületeinek teljes bérbeadható területe meghaladja majd a 28 ezer négyzetmétert, amelyet csaknem 2 ezer m2-nyi kereskedelmi és szolgáltatási funkció egészít ki.

Belbuda és Észak-Buda

A Graphisoft Parkban is fejlesztések indultak 2015-ben. Az SAP főépületéhez illeszkedve egy új, mintegy 2.500 m2 alapterületű szárny építése van folyamatban, emellett egy 3.000 m2  méretű szárny is megépül, részben új bérlők, részben az SAP által kért esetleges további bővülésre vonatkozó opció kielégítésére. Ezen túlmenően egy további 2.500 m2 alapterületű, kisebb cégek és start-up vállalkozások igényeire optimalizált épület felépítését is tervezik. 2017-18-tól tehát összesen mintegy 8.000 m2 új fejlesztéssel bővülhet a Graphisoft Park.

25 millió eurós beruházással a Postapalota Buda Palota néven újul meg: 18500 négyzetméteres irodaházzá alakítják a szecessziós jegyeket viselő épületet. A felújítás már elkezdődött, a tervek szerint 2018 végén adják át. A projekt különlegessége, hogy a tornyot a Várfok utca felől megnyitják majd a nagyközönség előtt, akik kilátóként használhatják azt. A felújításnál fő szempont, hogy az eredeti stílust megtartva a legkorszerűbb környezettudatos technológia biztosítsa a szükséges műszaki eszközállományt. Összesen tehát most 272 ezer m2-nyi irodaház építésnél tartunk.


Forrás: www.realista.hu