Irodainfo
Online ajánlatkérés! +36 30 9318 495

Magyarország mindenkit maga mögé utasított

Szerte a régióban rendkívül pozitív hangulat uralkodik a kereskedelmiingatlan-piacokon, Magyarország ráadásul élen jár mind a bérlői piacon, mind a befektetői piacon mért optimizmus mértékét tekintve - derült ki az RICS legfrissebb Nemzetközi Kereskedelmi Ingatlan Monitor kutatásából, melyet a szakmai szervezet egy sajtótájékoztató keretében mutatott be.

A kutatásról

Az RICS (The Royal Institution of Chartered Surveyors) számos ország kereskedelmiingatlan-piacát vizsgálva negyedévente felmérést készít RICS Commercial Property Monitor címmel. A kutatás célja, hogy egy összehasonlítható mérőszámot állítson fel a kereskedelmi ingatlanok piacán aktuálisan uralkodó hangulatot tükrözve mind a befektetési, mind a bérbeadási oldal vonatkozásában. Mindkét összesítő index - a bérlői hangulatindex (Occupier Sentiment Index, OSI) és a befektetői hangulatindex (Investment Sentiment Index, ISI) - a negyedéves piaci helyzetről ad képet. Minél magasabb az index értéke a pozitív tartományon belül, annál jobbak a kilátások a piaci trendeket tekintve.


 

Új rekord a magyar befektetői piacon


Rekordszintre emelkedett az RICS befektetői hangulatindexe (+48) Magyarországon, jól mutatva a befektetői piacon uralkodó pozitív hangulatot. A piac mindhárom szegmensében (iroda, kereskedelmi, ipari) a befektetői érdeklődés növekedéséről számoltak be a szakértők, a legnagyobb mértékű bővülést az irodapiacon regisztrálták. A befektetési célra szánt ingatlanok kínálata mindeközben egyedül az irodapiacon növekedett, az ipari és a kiskereskedelmi szegmensekben mérsékelten csökkent.

A régió legdinamikusabban bővülő piacának Magyarország és Csehország számít, Lengyelország iránt kissé csökkent az érdeklődés a politikai kiszámíthatatlanság növekedésével, a befektetők egyelőre kivárnak. A jelenlegi növekedés 2019-ig biztosan kitart, a kérdés az, hogy az azután várható ciklikus visszaesés milyen mértékű lesz - tette hozzá Kibédi Varga Lóránt, a CBRE magyarországi ügyvezetője.

Magyarország mindenkit maga mögé utasított

Az RICS által megkérdezettek 95 százaléka számít új befektetők belépésére a következő évben a magyar piacon, abban pedig minden válaszadó egyetértett, hogy növekedni fog hazai és a régiós országokból érkező befektetők súlya.
 

Stabilan erős a magyar bérlői piac


Az RICS bérlői hangulatindexe továbbra is szilárdan pozitív tartományban áll (+43), bár ez volt az elmúlt bő két év legalacsonyabb száma. A bérlői kereslet az elmúlt negyedévben tovább növekedett mindhárom szegmensben, így immár négy éve folyamatos bővülésről beszélhetünk ezen a területen.

A bérbeadásra kínált területek mérete mindeközben tovább csökkent, ami a bérbeadókat a bérlőknek nyújtott kedvezmények csökkentésére ösztönözte. A piac átlagos bérleti díjra vonatkozó növekedési előrejelzései továbbra is hasonló ütemű növekedést (3,5 százalék) mutatnak, mint az előző negyedévben. A bérleti díjak növekedésének kilátása továbbra is előmozdítja az ingatlanfejlesztési aktivitást, ebben a negyedévben ismét az irodapiacon indult el a legtöbb új fejlesztés.

Magyarország mindenkit maga mögé utasított

Az európai gazdaság erősen bővül, de az alacsony munkanélküliségi ráták gátat szabhatnak a további fejlődésnek. A gazdaság számos szegmensét jellemző munkaerőhiány fő következménye az ingatlanpiacon az, hogy drágább fejleszteni - tette hozzá Kibédi Varga Lóránt.
 

Fontosak a zöld minősítések


A beszélgetés során a bérlői piac kapcsán felmerült a fenntarthatóság és a zöld minősítések kérdésköre is. Barta Zsombor, a Magyar Környezettudatos Építés Egyesületének (HuGBC) elnöke felhívta a figyelmet arra, hogy az elmúlt években valóságos zöldítési hullám söpört végig a régión, egy zöld tanúsítvány megszerzése már a válság alatt is jó eszköz volt a régebbi épületek újrapozícionálására, mára pedig alapelválássá vált annak megléte.

Noah M. Steinberg, a WING Zrt. elnök-vezérigazgatója és az RICS magyarországi elnöke szerint ma már a bérlők és a befektetők is elvárják a zöld minősítés meglétét, de üzletileg is megéri környezettudatos, költséghatékony épületet létrehozni.
 

Nem csak a magyar piac szárnyal


Az RICS által megkérdezett szakértők alapvetően minden régiós országban pozitív bérlői és befektetői hangulatról számoltak be, a jövőben várt bővülés mértékét tekintve persze jelentős eltérések fedezhetők fel az egyes országok és piaci szegmensek között.

Magyarország mindenkit maga mögé utasított


Bulgária

  • A bérlői hangulatindex az előző negyedév +36-járól +28-ra csökkent.
  • A befektetői hangulatindex +20-ról +24-re nőtt, és e mögött egy lehetőségek szerinti erős befektetői lendület áll.
  • A megkérdezettek magabiztosan állítják, hogy lesznek újonnan belépő befektetők a következő 12 hónapban.


Csehország

  • A második negyedévben erősödött a bérlői piac.
  • A cseh bérlői hangulatindex élesen emelkedett +39-re az előző negyedévi +25-ről.
  • A cseh befektetői hangulatindex nagyrészt változatlan maradt a második negyedévben: +45-ön az egyik legstabilabban erős befektetői hangulatra utal.


Horvátország

  • A bérlői hangulatindex +23-ról +24-re nőtt. Ezen belül is az irodapiaci érték (+33), és a kereskedelmi ingatlan szegmens értéke (+31) voltak erősek, míg az ipari ingatlan kis mértékben volt csak pozitív (+6).
  • A befektetői hangulatindex +14-ről emelkedett +22-re. Ez az érték minden szektorban egyaránt emelkedett, habár az irodapiaci és kereskedelmi ingatlanpiaci szegmensekben volt erősebben megfigyelhető.


Románia

  • A bérlői hangulatindex +9-ről +15-re nőtt. Ezzel a lendület konzisztensen növekvőben van, ami egy fellendülést alapozhat meg.
  • A befektetői hangulatindex szintén növekedést mutatott, +12-ről +17-re nőtt, ami a befektetési aktivitás gyors ütemű növekedését jelezheti

.

Az RICS-ről

Az RICS (Royal Institution of Chartered Surveyors) egy nemzetközi ingatlanszakmai szervezet, amely etikai és szakmai szabványokat népszerűsít és érvényesít, egyúttal a világ legelismertebb képesítését kínálja. Az Egyesült Királyságban alapítottak királyi okirattal 1868-ban. Az RICS azóta is elkötelezett a kiválóság és a feddhetetlenség legszigorúbb követelményrendszerének megállapítása és érvényesítése mellett. A nemzetközi szakmai egyesület rendkívül kiterjedt, globális hálózattal rendelkezik, több mint 125 000 szakképzett tagja van a világ 131 országában, és ez a szám folyamatosan bővül. Magyar tagszervezete 1997-ben alakult. Képesített közép-kelet-európai tagjainak létszáma ma már meghaladja az ötszázat; közülük 175 Magyarországon tevékenykedik. Az RICS a sztenderdek gyakorlati alkalmazását öt területen segíti: szakmai etika, ingatlan-területmérés, építőipari költségek rendszere, földterület-mérés és értékbecslés.

 

forrás: portfolio.hu


Forrás: