Irodainfo
Online ajánlatkérés! +36 30 9318 495

Megnyílt a főváros első kültéri irodája

Formabontó, új megoldással rukkolt elő a GLL Real Estate Partners a fővárosi irodapiacon. A cég elsőként nyitotta meg Budapest belvárosában a külföldön is újdonságnak számító kültéri irodáját. A különleges ötletről, a Roosevelt irodaház közelgő felújításáról és az irodapiac várható alakulásáról beszélgettünk Vajnai Zsuzsával, az ingatlanalap-kezelő csoport asset managerével.


Megnyílt a főváros első kültéri irodájaA kültéri iroda apropóján többen is hallhattak a GLL tevékenységéről. Egész pontosan mivel foglalkozik a cég?

A GLL Real Estate Partners egy müncheni központú, nemzetközi ingatlanalap-kezelő menedzsment cég, amely világszerte több mint 5 milliárd euró értékű prémium ingatlant kezel. Az Egyesült Államok, Latin-Amerika és Nyugat-Európa mellett Kelet- és Közép-Európában is jelen vagyunk. A 2000 óta működő hazai portfólió jelenleg 7 házból áll, ezek főként 'A' kategóriás ingatlanok, köztük a belváros két prémium ingatlanja: a Roosevelt és a Bank Center irodaházak.

Kizárólag irodaházak kezelésére specializálódott a cég?

Magyarországon igen, a külföldön kezelt vagyon háromnegyedét teszik ki irodaházak, míg a fennmaradó részt a logisztikai portfólió adja.

Sokan felkapták a fejüket a GLL kültéri irodájának nyitását hallva. Honnan jött a kültéri iroda ötlete?

A 2013-ban indított CBD Loyalty Club nevű hűségprogramunk új elemeként vezettük be a szabadtéri irodát, a Roosevelt Sun Decket is. A Lánchíd pesti hídfőjénél található Pontoon bárral együttműködve alakítottuk ki a bár felső teraszán a helyszínt. Az olasz dizájnbútorokkal berendezett iroda mind megjelenésben, mind minőségben a prémium kategóriás irodaházak stílusát követi. Bár egy kültéri helyszín adottságai nem hasonlíthatók össze az irodaházéval, egy olyan, a megszokottól eltérő inspiráló környezetet szerettünk volna kialakítani, ami akár egy üzleti megbeszélésre is alkalmas lehet.

Nyitottságából adódóan feltételezem, hogy ez a helyszín szezonálisan fog működni. Idén meddig lehet nyitva?

Egyelőre ez egy kísérleti kezdeményezésként indult, július 22. és szeptember 16. között várjuk a bérlőket és külső partnereket. Amennyiben pozitív visszajelzést kapunk bérlőinktől, örömmel vezetjük be jövőre is.

Máshol is terveznek hasonló irodákat?

Célunk az, hogy megőrizzük a hely exkluzivitását, így jelenleg nem tervezünk bővítést. Prémium irodaházainkban kiemelt hangsúlyt fektetünk az egyediségre, a különlegességre, ezt a filozófiát szeretnénk továbbvinni a kültéri helyszínen is.

A belvárosban van már több co-working iroda is. Az ő közönségükből is várhatók érdeklődők?

A Roosevelt és Bank Center irodaházak bérlői ingyenesen használhatják a kültéri munkakörnyezetet, de kapacitástól függően és természetesen díj ellenében külsősök is dolgozhatnak itt. A résztvevők számára 3 munkaállomás és egy 8 fős tárgyalóval berendezett munkakörnyezet áll rendelkezésre.

Az üzemeltetési költségek hogyan alakulnak a hagyományos irodákhoz képest?

Egy épület üzemeltetését nem hasonlíthatjuk össze egy kültéri helyszínnel, ott nem szükséges például hűtés vagy friss levegő. Hagyományos értelemben vett üzemeltetési költség tehát nincs. A minőségre és a dizájnra viszont, csakúgy mint beltéri irodáinkban, a kültéri környezetben is nagy hangsúlyt fektettünk.

Úgy tudom, hogy a Roosevelt irodaház megújítása is hamarosan esedékes. Ez milyen felújítást takar?

Maga az épület 1980-ban épült, 2006-ban került a GLL portfóliójába, akkor egy teljes felújításon esett át. Az energiatakarékos, zöld megoldások jegyében azóta többször is végeztünk felújítási munkálatokat, hiszen egyre nagyobb hangsúlyt kap a környezettudatosság. Igyekszünk minden olyan innovatív megoldást beépíteni a meglévő technikai adottságokba, amitől zöldépület-minősítésre is hivatott lehet az iroda. Az irodaház LEED vagy BREEAM minősítése nagyon fontos a bérlőknek, sőt már szinte elvárás.

Az év végére tervezett átalakításnak elsősorban funkcionális, praktikus okai vannak. Jelenlegi legnagyobb bérlőnk, az E.On Hungária ősszel kiköltözik a házból, így az ő speciális igényük szerint kialakított saját recepciós térre nem lesz szükség a jövőben. Szeretnénk, ha a recepció az épület új fókuszpontjává válna, a lobby pedig találkozási pontként, pezsgő közösségi helyszínként működne. A funkcionalitás mellett természetesen nagy hangsúlyt fektetünk a dizájnra is. A jelenleg kicsit szögletes megjelenést fa alapú enteriőrrel, hajlított elemekkel lazítjuk, a megújuló színpaletta pedig a ház üvegfelületeinek zöldes árnyalatát idézi majd. A dizájnváltás részeként új irodasztenderdeket is bevezetünk.

Mik a GLL tervei a következő időszakra?

A következő 1-1,5 évben néhány alap futamideje lejár, így elképzelhető, hogy esetleg eladunk egy vagy két épületet. Ha így is lesz, nem szeretnénk hogy a hazai portfólió mérete csökkenjen, hiszen a budapesti piac Közép-Európában a legjelentősebb a GLL számára, tehát ebben az esetben valószínűleg vásárolni is fogunk. A vásárlásnál elsősorban prémium kategóriás épületben gondolkodunk, ezt a vonalat szeretnénk erősíteni.

Mennyire kedvez ennek a piac? A lakáspiacon látunk egy felívelést. Igaz ez az irodapiacra is?

Szerencsére igaz. Volt néhány nehéz évünk, amikor a bérlők diktálták a feltételeket. Ez jelenleg megfordulni látszik, újra építési lázban ég minden fejlesztő, beindultak az irodaépítések, de persze időbe telik mire ezek az új épületek elkészülnek. Mivel a kereslet nagy és a kínálat még nem tudott a kereslettel szinkronba kerülni, felfelé mozdulnak a bérleti díjak, jelen pillanatban ennek az előnyeit élvezzük.

Az E.On kiköltözésével 16 000 négyzetméternyi irodaterület szabadul fel a Roosevelt irodaházban. Bár már több ezer négyzetméterről tárgyalunk új és meglévő bérlőinkkel, jelenleg kivételes helyzetben vagyunk, hiszen a belvárosban egyedülálló méretű összefüggő bérbeadható irodateret kínálunk. Izgalmas időszak előtt állunk, ebben biztos vagyok.


Forrás: www.portfolio.hu