Irodainfo
Online ajánlatkérés! +36 30 9318 495

Rá sem ismersz majd a jövő irodáira

Az irodaterületek jelentős változáson mehetnek keresztül az jövőben, a fókuszba a dolgozók kerülnek, a cégek számára ugyanis egyre fontosabbá válik az ő megtartásuk. Éppen ezért az irodakialakításánál egyre fontosabb szerepet kap a közösség formáló erő megteremtése, illetve az, hogy az alkalmazottak jól érezzék magukat az irodában. A változó környezetet a cégek is érzékelik és ennek megfelelően alakítják ki ingatlanstratégiájukat.

 

Jelentős átalakulás előtt állhatnak az irodai munkahelyek, a jövőben teljesen más igényeknek kell majd megfelelniük, jellemzően a munkavállalók kerülnek a középpontba. A cégek számára ugyanis egyre nagyobb kihívást jelent majd a megfelelően képzett munkaerő megtalálása, és az értük folytatott versenyben mindent bevetnek. Egy kellemes irodai környezet például igencsak vonzó lehet a munkavállalók számára, hiszen az új generáció esetében egyre nagyobb hangsúly helyeződik arra, hogy jól érezzék magukat. Mivel pedig az irodákban töltik idejük nagy részét, ott is fontos lesz a kényelem, és pozitív társasági élmények.

Rá sem ismersz majd a jövő irodáira

Forrás: Shutterstock


A tech cégek ezeket a kihívásokat már érzékelik egy ideje, és saját bőrükön tapasztalták meg, hogy kreatív embereket, csak kreatív környezettel lehet a céghez csábítani. Bár a Google irodája extrém példának számít, azért ha megnézzük még számos más céget is találunk, melyek szintén meglepő irodai megoldásokkal igyekeznek meggyőzni a munkavállalókat, hogy őket válasszák.

A cégek is tisztában vannak az új kihívásokkal


A CBRE egy felmérést készített arról a közelmúltban, hogy hogyan vélekednek a jövőről a különböző irodaházban bérlőként megjelenő cégek. A kutatásban 402, az adott cég ingatlangazdálkodásáért felelős vezetőjét kérdezték meg világszerte. A kutatás szerint az ingatlanpiaci szakembereket három téma foglalkoztatja a leginkább, a saját, helyi piacukon végrehajtott lépések összehangolása a globális gazdaság bizonytalanságaival, a munkavállalókat középpontba helyező munkahelyek megteremtésének stratégiája, valamint a vállalkozás gyors átalakulásának támogatása, miközben mindezek mellett a költségeket is féken kívánják tartani.

A cégek a belföldi és külföldi terjeszkedésük során alapvetően a költségeket és a megfelelően képzett munkaerő elérhetőségét veszik figyelembe, ugyanakkor némi területi különbség mutatkozik az előbb említett tényezők fontosságában a világ egyes részein. Egy adott helyszín kiválasztásánál az Európát, Afrikát és a Közel-Keletet magában foglaló régióban (EMEA) valamint Ázsiában a költségek vezérlik a cégeket, míg Amerikában a legfontosabb faktort a képzett munkaerő megtalálása jelenti.

A megfelelően képzett munkaerőért folytatott harcban a kutatás szerint is egyre fontosabbá válik a bérlők számára a munkahelyek minősége, a válaszadók 55 százaléka olyan munkahelyi programot követ, mely segíti az alkalmazottak közötti jobb együttműködést, 49 százalékuk számára a stratégia megtervezésekor a legfontosabb, hogy a munkahely kialakítása vonzó legyen az alkalmazottak számára. Ugyanakkor azért a cégek nem gondolják, hogy az előbbiek megteremtésére korlátlan helyeket kellene biztosítani, 79 százalékuk aktívan használ helykihasználási stratégiát annak érdekében, hogy kontrollálja a költségeket. A jövő tehát a "növekedés nélküli növekedésé" .

Rá sem ismersz majd a jövő irodáira

Forrás: Shutterstock


Bár az igaz, hogy mára a munkahelyek kialakításának stratégiája a cégek munkaerő-stratégiájává vált, némi különbség mutatkozik abban, hogy a munkaerő együttműködését és a munkaerő megszerzését és megtartását mennyire tartják fontosnak a világ egyes részein. Amerikában például az utóbbi számít a fontosabbnak, míg az EMEA régióban valamint Ázsiában az előbbire fektetnek nagyobb hangsúlyt.

Összességében azonban elmondható, - bár régiónként kissé eltérő mértékben - de azok a munkahely megoldások kerülnek előtérbe a jövőben, melyek támogatják a dolgozók közötti együttműködést, a rugalmas munkaprogramokat, a magas beltéri környezeti minőség kialakítását, és a közösségi közlekedéshez való jó hozzáférést.

Rá sem ismersz majd a jövő irodáira

Forrás: Shutterstock


A jövő irodái biztosan több okos technológiát is használnak majd, ezeknek az újításoknak köszönhetően a munkavállalók sokszor már nem egy térben foglalnak helyet, hanem a világ különböző pontjain, amire ugyan már most is számtalan példa van, de ez a jövőben tovább fokozódhat. Mivel a munkavállalók kevésbé helyhez kötötten végzik a munkájukat, nagyobb kereslet mutatkozhat a megosztott munkaterületek iránt.
 

Vagyis milyen is lesz a jövő munkahelye?


Ha nem is egy Google székházat kell elképzelni, az biztos, hogy a jövő irodaházaiban több zöldfelülettel találkozunk, több közösségi teret alakítanak ki, ahol az alkalmazottak akár pihenéssel, akár közös munkával tölthetik az idejüket. Mivel azonban a költségekre is nagy hangsúly helyeződik és így az iroda összterületét nem szeretnék növelni a cégek, a munkavállalók számára kisebb területek állnak majd rendelkezésre a munkavégzéshez. A technológiai újításoknak és a rugalmas munkavégzésnek köszönhetően azonban nem mindenki dolgozik majd adott időben az asztalánál, akár még csak nem is az irodában, így elkerülhető lesz a zsúfoltság érzése a dolgozóknak. Valószínűleg sok cégnél megszűnik az a struktúra, hogy a dolgozók saját asztallal rendelkezzenek, már most is több cég alkalmazza azt a megoldást, hogy az alkalmazottak érkezési sorrendben foglalják el a helyeket. A szervezetek struktúrája laposodik, a vezetők sok esetben a beosztottaikkal ülnek egy helyen, így csökken a "főnöki irodák" iránti igény, illetve ezeknek a területe, mely tereket a közösségi funkciók vehetik át.


Forrás: