Irodainfo
Online ajánlatkérés! +36 30 9318 495

Sokat nyerhetsz azzal, ha irodaház épül a szomszédodban

Az évek során városaink folyamatosan alakulnak, az egyes városrészek funkciói változnak, így például egy korábbi ipari övezet helyén otthonos lakóparkok, vagy modern irodakomplexumok is felépülhetnek. Az átalakulás hatással van a megmaradó épített környezetre is, a megújulás miatt változik annak megítélése és a helyi lakásárak. Az alábbiakban azt néztük meg, hogy Budapest legnagyobb irodaközpontjainak kialakulása, hogyan hatott a környék lakásállományára, az új fejlesztések számára és az árak változására.

Az ország városaiban kizárólag Budapesten beszélhetünk nagyobb irodaközpontokról, a megyeszékhelyeken, régióközpontokban legfeljebb különálló nagyobb irodaházakat találunk. A fővárosban a legtöbb iroda egy helyen, a Váci úti irodafolyosón épült fel, ahol a következő évek fejlesztéseinek köszönhetően szinte biztos, hogy hamarosan az 1 millió négyzetmétert is meg fogja haladni az állomány. Emellett a XI. kerületben Dél-Budán van egy jelentős - bár a Váci útnál kisebb állományú - irodaközpont. Irodapiaci szempontból a belvárost - CBD - is ki kell emelni, az ottani lakásfejlesztésekre és lakásárakra azonban összetettebb folyamatok hatnak, így az ottani változásokat ebben az összefüggésben nem vizsgáljuk meg.

 

Váci úti és dél-budai fejlesztések


A XIII. kerület fokozatosan lett a fejlesztők kedvence, mára ott épül a legtöbb iroda és ezzel együtt a legtöbb lakás is. A most indított vagy bejelentett irodafejlesztések közel fele ott valósul meg és a jövőben is több gigantikus beruházást terveznek erre az alpiacra.

Sokat nyerhetsz azzal, ha irodaház épül a szomszédodban

A már most meglévő több tízezer irodai munkahely a lakásfejlesztőket arra sarkallta, hogy egyre több beruházást indítsanak a közelben. A munkahely közelében lakva az ingázási idő lecsökken, ami felértékeli a környéken elérhető lakásokat. A kerületben jelenleg közel 3500 olyan lakás épül, aminek nagy részét egy éven belül várhatóan át is adják, a kérdés viszont az, hogy a használt lakások esetében mekkora áremelkedést jelent egy közelben felépített modern irodaház.
 
 

Ennyivel érhet többet a lakásod


Ennek meghatározásához az Otthontérkép adatai adnak segítséget. A XIII. és a XI. kerületben is meghatározhatók azok a városrészek, amelyekben jelentősen több iroda van, mint a többiben, így elkülönítve a kerület többi városrészétől. A XIII. kerületben a Vizafogó, Marina part és Angyalföld tekinthető a Váci úti irodafolyosó által közvetlenül érintett területnek, így azok együttes árait hasonlítottuk össze a kerület egészének áraival. A XI. kerületben pedig Lágymányos és Kelenföld azok a városrészek, ahol a legtöbb iroda található, így ott ezt a kettőt vetettük össze a kerület egészével.

Az összehasonlítás eredményeként mindkét esetben az látható, hogy az irodaházak közelében található lakások árai 2013 és 2015 között nagyobb mértékben emelkedtek, mint a kerület egészében. Míg a XIII. kerületben 2013-ban egy átlagos lakást 340 ezer forintos négyzetméteráron kínáltak, addig két évvel később már 460 ezer forintért. Az irodák közelében viszont - részben a Marina part sok új lakásnak köszönhetően - már 2013-ban is 445 ezer forint volt egy négyzetméter, 2015-ben pedig már 575 ezer.

A XI. kerületben összetettebb a lakáspiac, az irodaházak közelsége mellett az egyetemek is jelentős szerepet játszanak az árak alakulásában. 2013-ban Újbudán 350 ezer forintért, 2015-ben közel 460 ezer forintért kínálták a lakásokat négyzetméterenként. Ami Kelenföldet és Lágymányost illeti, 310 ezerről 445 ezer forintra emelkedtek az árak.

Sokat nyerhetsz azzal, ha irodaház épül a szomszédodban

Meg kell jegyezni, hogy egy irodaház megjelenése önmagában még nem okozza a lakásárak drasztikus emelkedését, azonban a XIII. kerületben és a XI. kerületben is igaz, hogy az egy helyen lévő tömeges irodakomplexumok városrészeiben nagyobb ütemű volt az áremelkedés, mint a kerület egészében. A XIII. kerületben ennek mértéke 8,5, a XI. kerületben 13,5 százalékpontos többletet okozott.
 

Még mindig sok a lehetőség


A Váci úton a mostani nagyszámú irodafejlesztés mellett a következő években két beruházó által összesen további 330 ezer négyzetméter iroda felépítése várható. A XI. kerületben a Kopaszi-gát melletti projekt keretében ugyancsak 200-300 ezer négyzetméter iroda épülhet fel, így a következő évtized közepére a fővárosi irodaállomány szinte biztosan meghaladja majd a 4 millió négyzetmétert.

Azt lehet tehát mondani, hogy az irodaházak tömeges fejlesztése egész városrészekre lesz hatással a jövőben is és ha az ott dolgozó sok ezer embernek csak egy kis része úgy dönt, hogy a munkahelye közelében keresne lakást, kialakulhat egy pozitív migrációs egyenleg, ami felértékelheti az érintett környékeket a kerület többi részéhez képest.

Forrás: www.portfolio.hu