Irodainfo
Online ajánlatkérés! +36 30 9318 495

Sorra dőlnek a rekordok: nem csak a lakáspiac szárnyal

Töretlenül folytatódott az irodapiaci mutatók javulása az idei év második negyedévében. Tovább csökkent Budapesten az irodapiaci üresedés, jelenleg 10,3 százalékon áll, ami 3,9 százalékponttal alacsonyabb a 2015 azonos időszakában regisztráltnál. Ilyen alacsony értéket utoljára 2007-ben láttunk. A kereslet nem csak az első negyedéves érték 5 éves átlagánálmagasabb, hanem az előző negyedéves értéket is több mint másfélszeresen haladta meg, elérve összesen a 129 172 négyzetmétert.

Töretlenül folytatódott az irodapiaci mutatók javulása az idei év második negyedévében. Tovább csökkent Budapesten az irodapiaci üresedés, jelenleg 10,3 százalékon áll, ami 3,9 százalékponttal alacsonyabb a 2015 azonos időszakában regisztráltnál. Ilyen alacsony értéket utoljára 2007-ben láttunk. A kereslet nem csak az első negyedéves érték 5 éves átlagánálmagasabb, hanem az előző negyedéves értéket is több mint másfélszeresen haladta meg, elérve összesen a 129 172 négyzetmétert.

2016 második negyedéve során egy irodaépület került átadásra 5700 négyzetméterrel növelve a belvárosban elérhető területeket. Mindeközben egy 3490 négyzetméteres épület kikerült a vizsgált állományból, mivel eladását követően funkcióváltás várható a közeljövőben. A teljes budapesti modern irodaállomány jelenleg 3 297 360 négyzetmétert tesz ki. Ebbe beletartozik 2 632 780 négyzetméter "A" és "B" besorolású modern spekulatív irodaterület és 664 580 négyzetméter saját tulajdonú iroda.

Sorra dőlnek a rekordok: nem csak a lakáspiac szárnyal

Az üresedési ráta 2015 azonos időszakához viszonyítva 3,9 százalékponttal csökkent, míg az előző negyedévhez képest 1,0 százalékponttal lett kevesebb. Ezzel jelenleg 10,3 százalékon áll, mely a legalacsonyabb érték a gazdasági válság óta. A legalacsonyabb szint továbbra is Dél-Budán mérhető, ott az összes irodaterület mindössze 5,8 százaléka áll üresen. Ezzel szemben a legmagasabb üresedési ráta 31,2 százalékkal továbbra is az agglomerációban mérhető.

Sorra dőlnek a rekordok: nem csak a lakáspiac szárnyal

A kereslet 2016 második negyedévében 129 170 négyzetmétert tett ki, a megelőző negyedévben regisztrált értéknél 53 százalékkal magasabbat. A Budapest Research Forum 202 szerződést regisztrált 2016 második negyedévében, az átlagos tranzakcióméret 639 négyzetméter volt. A szerződéshosszabbítások voltak a piac fő mozgatói a maguk 51 százalékos részesedésével. A bérlői kereslet 37 százalékát az új bérlőkkel kötött szerződések adták. A bővülések részesedése 8, míg az előbérleti szerződéseké 4 százalék volt. Saját tulajdonba vétel nem történt a negyedév során.

Sorra dőlnek a rekordok: nem csak a lakáspiac szárnyal

Az alpiacok közül a Váci úti folyosó aktivitása volt legmagasabb, itt köttetett a szerződések 30,1 százaléka. Ezt a Pest Központ és a Buda Központ alpiacok követték 25,2 illetve 13,2 százalékos részesedéssel.

A BRF ebben a negyedévben összesen 26 darab 1000 négyzetméternél nagyobb területre vonatkozó szerződést regisztrált: 13 szerződéshosszabbítást, 11 új bérlővel kötött megállapodást és 2 előbérleti szerződést. Ezek közül 9 a Váci úti irodafolyosón lévő irodaterületre vonatkozott, melyet a Pest Központ és a Buda Központ alpiacok követtek.

A legnagyobb előbérleti szerződést a Nordic Light irodaházban kötötték 2100 négyzetméterre, míg a legnagyobb, 2000 négyzetmétert meghaladó területre vonatkozó, új bérlővel aláírt szerződés a Haller Gardens nevéhez köthető.

A nettó abszorpció 36 525 négyzetmétert tett ki a második negyedévben, 24,7 százalékkal többet, mint 2016 első negyedévében. Pest Központ részesedése kiemelkedően magas, 14 930 négyzetméter volt.
 

Hogy látja a szakma a friss adatokat?


Sorra dőlnek a rekordok: nem csak a lakáspiac szárnyal"A 10%-os üresedési rátánál, és rekordokat túlszárnyaló bériroda trendeknél kijelenthetjük, hogy a budapesti irodapiac a fejlődés útjára lépett. Az évek óta megtorpant fejlesztési aktivitás is új lendületet vett, amivel egy új korszak kezdődik a budapesti irodapiacon. Az új beruházások hiába jelentenek volumenbővülést a kínálatban, ez nem feltétlenül jelenti a bérleti díjak emelkedésének megtorpanását. Sőt, az elmúlt két évben jelentősen megemelkedett építőipari költségek miatt inkább a bérleti díjak további emelkedése várható (elsősorban az új fejlesztések esetében), még abban az esetben is, ha élénk verseny lesz a bérlőkért. Említést érdemel még az üzemeltetési költség, ahol ugyancsak kismértékű növekedésre lehet számítani. Habár az új irodaházak egyre inkább a környezettudatos üzemeltetést helyezik a fókuszba, amivel energia költségek csökkenthetők. Azonban vannak olyan kötelező elemei az üzemeltetési díjaknak, ahol a munkaerő költség emelkedése várható. A folyamatosan emelkedő munkaerőhiány azt jelzi előre, hogy a minőségi szolgáltatás érdekében az őrzés, recepciós szolgálat, takarítás költségei emelkedni fognak.

A mai piaci környezet már teljesen megváltozott, erősödött a verseny, nemzetközi intézményi befektetők újra aktívak a piacon, és a bankok hitelezési hozzáállása is pozitív irányba változott. Egy ilyen kiéleződött befektetési piacon ideális, hogy a fejlesztési volumen növekedésével, új termékekkel bővül a kínálat.

Remek befektetési lehetőség volt számunkra a nemrég megvásárolt V17 irodaház. A magasan bérbeadott irodaház, megfelelő lokációval és koncepcióval kombinálva ideális befektetési választás. Irodaház tulajdonosként ugyanazt tapasztaljuk, mint ami a trendeken is látszik, a kisebb 200-400 négyzetméteres irodaterületek iránt erős a kereslet, míg a nagy bérlők száma továbbra is limitált. Néhány alpiacon, mint például Dél-Buda, már egy kisebb igényt is kihívás kielégíteni az alacsony üresedési ráta miatt. A 21. századi bérlők tudatosak, a négy fal, klimatizált terület, lift igényeken túl nőtt az irodaházak iránti elvárás, a jövő irodaházaival kell felvenni a tulajdonosoknak a versenyt." - mondta el Vas László, a Diófa Alapkezelő ingatlanbefektetési vezetője.

Sorra dőlnek a rekordok: nem csak a lakáspiac szárnyal"A válság utáni sokéves fejlesztési stop és gazdasági bizonytalanság folyamatosan hozta meg a gyümölcsét. Egyre kevesebb lett a kiadó üres terület a budapesti modern irodaházakban, aminek köszönhetően az utóbbi 1-2 évben már a tényleges bérleti díjak is elkezdtek felfelé mozdulni. A piac lassan megközelítette a rugalmassági szempontból kritikusnak vélt 10 százalék környéki üresedési rátát a spekulatív területeknél, ám ma már akadnak bőven olyan jelek a jövőre nézve, amik az új területek megjelenésével érdemben enyhíthetnek az egyre inkább érzékelhető hiányon. Az elmúlt másfél évben komoly mozgolódás indult el az új fejlesztések terén, melyeknek köszönhetően a következő 2-3 évben mintegy 2-300 ezer négyzetméternyi új modern iroda kerülhet a piacra. Ezek egy jelentős része - a legnagyobb egységek - azonban egyedi igények alapján fejlesztett - bts-típusú - új házak. A kisebb, párszáz négyzetméteres irodákat bérlő kkv-knak azonban bőven akad még mindig lehetőségük válogatni a mintegy 350 ezer négyzetméternyi üresen álló irodaterületből szerte a fővárosban. Egy 2-3 ezer négyzetméternél nagyobb bérlő azonban már komoly kompromisszumokra kényszerülhet, hiszen ma már kevés ekkora egybefüggő terület áll a bővülni vágyó, vagy az újonnan a bérleti piacra lépő cégek számára. Ennek elsődleges oka, hogy spekulatív - vagyis nem egyedi igényekre szabott vagy előbérleti megállapodás keretében elindított - fejlesztésként még most is csak pár tízezer négyzetmétert, vagyis egy-egy irodaházat adnak át, ami a közel 3,5 milliós állományhoz képest elég alacsony mutató.

Az élénkülő gazdaságnak és a cégek növekedésének köszönhetően azonban az igény már az elmúlt negyedévekben megjelent az új területekre, amire az ingatlanpiacon megszokott némileg lassabb reakcióval, de történnek előrelépések. Ám nem csak a sokat hangoztatott lakáspiac száguld. Az új irodaterületek fejlesztésének megvalósulását segítik a szárnyaló ingatlanalapok is, melyek legfontosabb céleszközei a prémium irodaházak. A piaci, bérlői igény növekedése és az alapok vásárlásai mellett a bankok is egyre nyitottabb finanszírozási politikát folytatnak, amik érdemi lökést adnak a fejlesztőknek az újabb projektek megvalósításához. A következő éveket a kincstári optimizmusnál is nagyobb bizalommal várhatja a piac." - tette hozzá Ditróy Gergely az Irodahaz.info vezetője.


Forrás: http://portfolio.hu