Irodainfo
Online ajánlatkérés! +36 30 9318 495

Kitört az alternatív forradalom a magyar nagyvárosokban

Sokáig csak Budapesten lehetett úgynevezett szolgáltatott irodákat bérelni pár órára vagy tárgyalót kivenni egy fél órára, esetleg székhely szolgáltatást és virtuális vagy valós titkárságot kérni. Terjedőben van immár a co-working és a rövid távú, akár óradíjas irodabérlés jó pár vidéki városunkban is. Van, ahol kettő ilyen központ is működik, főleg startup cégek és egyéni vállalkozók fordulnak meg ezekben. Egyelőre Debrecen, Szeged, Győr, Pécs és Székesfehérvár állnak a lista élén.

Debrecenben már 2015 óta működik a Debrecen HUB nevű intézmény a belvárosi Nagytemplomhoz közel. Közösségi lakásirodának mondja magát, egész napra 10000 Ft-ot kérnek, egy rövidebb megbeszélést már 3000 forintért is megtarthatunk. Egy évvel később indult az Xponential, ott egy mobil munkaállomás napi 2600 Ft, egész hónapra 30 ezer forint a tarifa.

Kitört az alternatív forradalom a magyar nagyvárosokban

Egy munkaállomás havi díj sávja térségünk fővárosaiban (euroban)


A vállalkozásfejlesztés áll a középpontban a szegedi Jump Start-nál és a Kapca nevű helyen is. Utóbbinál 3000 forintos a napijegy, sok rendezvényt is tartanak. Ebben nem különböznek a legtöbb közösségi irodától, zömük igyekszik céges workshopokat, meetupokat és továbbképzéseket, üzleti találkozókat összehozni. A Kapcában erős a gasztro vonal is, bistro és kávézó is rendelkezésre áll.

A keleti országrészben Nyíregyháza a legolcsóbb ezen a fronton, az Alpha csupán 1500 Ft-ot kér egy napra. Az is érdekesség, hogy - más vidéki co-working irodáktól eltérően - ez a központ egy nagyobb klasszikus irodaházban van. A miskolci Grabovsky nyíltan a fővárosi és a vidéki co-working irodák árai közé lőtte be sajátjait. Két éve indultak és népszerűségük növekvőben van.

Kitört az alternatív forradalom a magyar nagyvárosokban

Co-working irodák száma térségünk fővárosaiban


Székesfehérváron húzós, 36 ezer forintos a fix állomás havi díja a Konnektorban. Kezdő vállalkozóknak kifejezetten jól jöhet a mentor programjuk, az általános ismeretek mellett például hatékony időgazdálkodást is tanulhatnak ott. A pécsi KoHo egy régebbi, felújított lakóépületben fogadja a fiatal bérlőket, itt sem drága, mindössze 1700 forint a napijegy. Győrben, a KÖZpont nevű irodában találtuk a legdrágább napi bérleti díjat, ott 3500-4000 forintot kell leszurkolni. Tárgyaló és rendezvényterem foglalható és full-os a catering és az informatikai háttér.

 


A klasszikus irodaházak üzemeltetői közül egyre többen gondolkodnak el azon, hogy vagy co-workinges vagy óradíjas területtel színesítik a palettájukat egy adott házon belül. Az óradíjas változatot nagyobb globális láncok részesítik előnyben, de már az sem ritka, hogy ezek a láncok az általuk bérbe vett nagyobb, akár 2-3 ezer négyzetméternyi területen egyszerre kínálnak óradíjas és co-working szolgáltatást. Üzemeltetői szempontból természetesen kockázatosabb a hibrid megoldás, hiszen így erősebb a cash-flow hullámzása. Vannak ugyanakkor bankok, például az UniCredit, amelyik fantáziát lát abban is, hogy az egész, több ezer négyzetméteres terület alternatív irodai hasznosítású legyen. Budapesten a Szervita téri épülő komplexumban a SPACES valósíthatja meg koncepcióját, itt ez a bank a finanszírozó.

A co-working irodák már a közeljövőben nagyobb arányban lesznek jelen a klasszikus irodaházakban. Ezt a Portfolio által minap rendezett FM & Office konferencián is kiemelte több előadó és a panelbeszélgetések résztvevői közül több is hangoztatta. A co-working módszer eleinte lakóházak alsó, többnyire utcáról jól megközelíthető szintjein terjedt, majd idővel beköltözött jó pár budapesti irodaházba is.

Kitört az alternatív forradalom a magyar nagyvárosokban

Az összes co-working terület (baloldali ábra, nm) és a co-working terület aránya (%) a teljes irodaállományban (jobboldali ábra)


A vidéki irodapiacon csak mostanában igyekeznek kielégíteni a különféle bérlői igényeket. Debrecenben pár hónapja adták át az első, igazán nagy "A" kategóriás irodaházat, a Forest Office nevű ingatlant, ahol kb. 14 euro/nm a havi bérleti díj. A Lion Office Centerben 10, a 2007-ben épült Debrecen Fórum irodaházban kb. 11 eurót kérnek négyzetméterenként.

Szegeden is megmozdult valami, hiszen az ottani első, "A" kategóriás irodaház (EPAM BC) után két kisebb, 4-8 ezer négyzetméteres is előkészítés alatt van. "A Center Point és a Vásárhelyi Pál utcai létesítmények már hirdetik magukat, de még nem történt kapavágás" - mondta a Portfolionak Szénási-Laoubi Leila, a Proinvest Befektetési és Ingatlanfejlesztési Kft. ügyvezető igazgatója. Szerinte akkor lesz újabb, nagyobb méretű első osztályú irodaház a városban, ha betelepül egy nagy nemzetközi cég. Tapasztalatai szerint jelentősebb előbérlet nélkül vidéken a bankok nem finanszíroznak ilyenfajta projekteket.

forás: portfolio.hu


Forrás: