Irodainfo
Online ajánlatkérés! +36 30 9318 495

Mi mit jelent az irodák világában? - Leggyakoribb kifejezések és jelentéseik

Összegző kereskedelmiingatlan-piaci tanulmányt készített az MNB,melyben a legfrissebb piaci trendek mellett az irodapiacon leggyakrabban előforduló kifejezéseknek is szentelt egy fejezetet. Mindez tartalmazza az egyes alpiacokat és fontosabb jellemzőiket, a bérbeadás során előforduló kifejezéseket és a bérleti piac aktivitásának összesítő mérőszámait.

Budapest irodapiacát a Budapest Research Forum adatgyűjtései a következő nyolc alpiacra bontják:

  • Belváros (Central Business District-CBD): Budapest belső kerületei, elsősorban az V. kerület és az Andrássy út irodaépületei, valamint a környező utcák a Bajcsy-Zsilinszky úttól az Oktogonig. A Belváros jórészt építészetileg védett övezet, kevés "A" kategóriás irodaházzal és nagyon limitált fejlesztési lehetőséggel.
  • Buda központi terület (Central Buda): A Margit körút-Krisztina körút-Böszörményi út-Jagelló út-Villányi út-Fehérvári út- Október huszonharmadika utca-Irinyi József utca által határolt terület. Hasonlóan a Belvároshoz, a fejlesztési lehetőségek itt is korlátozottak.
  • Pest központi terület (Central Pest): A Belváros, a Váci úti irodafolyosó, Dózsa György út, Thököly út, Fiumei út, Orczy út, Haller utca által határolt terület. Ezen az alpiacon koncentrált fejlesztések történtek.
  • Észak-Buda (Non Central Buda North): A II., III. és XII. kerület nagy része, a fejlesztések itt is kisebb területekre koncentrálódnak.
  • Dél-Buda (Non Central Buda South): A XI. és XXII. kerület. Ezen alpiac fejlődésében az elérhető fejlesztési területek kínáltak alternatívát a Váci úti irodafolyosó szolgáltatóközpont célú irodabérlőinek, azonban az alpiac megközelíthetősége gyengébb, mint a Váci úti irodafolyosóé.
  • Nem-központi Pest (Non Central Pest): Pest azon területei, amelyek nem részei a Belvárosnak, Pest központnak és a Váci úti irodafolyosónak.
  • Váci úti irodafolyosó (Váci út corridor): A Szent István krt.-Váci út-Újpest városkapu-Duna által határolt terület. Az a budapesti irodafolyosó, ahol a legjelentősebb irodafejlesztések történtek az elérhető fejlesztési területeknek és a jó megközelítésnek (tömegközlekedéssel az M3 metróvonal, gépkocsival a Váci úton keresztül) köszönhetően. Ez a legnépszerűbb alpiac a nemzetközi cégek körében, szolgáltatóközpontjaik elhelyezése kapcsán.
  • Agglomeráció (Periphery): Az agglomeráció területei, elsősorban Budaörs, Vecsés, Biatorbágy és Törökbálint.

 

 

Mi mit jelent az irodák világában? - Leggyakoribb kifejezések és jelentéseik

 

 

Forrás: Budapest Research Forum, MNB

 

Gyakori kifejezések és jelentéseik

 

 

A Budapest Research Forum tagjai (CBRE, Colliers International, Cushman & Wakefield, Eston International, JLL, Robertson), a kereskedelmi ingatlanok bérleti piacán történő szerződéskötéseket, a következő tranzakciótípusok szerint besorolva gyűjtik:

  • Új bérbeadás: azonnal rendelkezésre álló területre megkötött bérleti szerződés egy olyan bérlővel, aki az adott ingatlanban még nem volt jelen.
  • Előbérlet: egy olyan épületre vonatkozóan megkötött előbérleti szerződés, amely még nem került átadásra, nem szerepel az aktuális kínálatban. Ebből kifolyólag, a vizsgált időszak során megkötött előbérleti tranzakciók volumene, ténylegesen nem növeli azonnal a bérbeadott állományt, hanem csak később, amikor az valójában piacra is kerül.
  • Bővülés: egy olyan bérlővel megkötött bérleti szerződés, aki az adott ingatlanban már jelen van, de meglévő bérleménye mellett további területet vesz bérbe.
  • Saját használatbavétel: az ingatlan tulajdonosa foglalja el az adott területet, amivel gyakorlatilag kivonja a piacról, csökkentve a bérletre kínált állományt.
  • Bérlet megújítás: egy már meglévő szerződés meghosszabbítása, ami nem változtat a bérbeadott állományon.

A bérleti piac aktivitásának összesítő mérőszámai:

 

  • Teljes bruttó bérbeadás (vagy teljes bruttó bérlői kereslet): a fenti öt bérleti tranzakciótípus együttes volumene a vizsgált időszakban.
  • Nettó bérbeadás: a ténylegesen új bérleti szerződéskötések állományát méri, így a fentiek közül az új bérbeadás, az előbérlet és a bővülés tranzakciók együttes volumenét foglalja magában, a vizsgált időszakra vonatkozóan.
  • Nettó piaci felszívás (vagy nettó abszorpció): a bérbeadott állományban történt változást mutatja a vizsgált időszakban. A nettó abszorpció és a bruttó bérbeadás közti különbséget a bérlet megújítások, az előbérletek valamint a piacról kivonuló bérlők eredményezik.

forrás: portfolio.hu


Forrás: